Masa rotundă „Construcțiile din zonele verzi a municipiului Bălți. Ce a fost planificat și la ce s-a ajuns”

Spread the love

A avut posibilitatea primaria Bălți să oprească construcțiile din parcuri si extinderile neautorizate în spațiile verzi? Ar fi fost posibile aceste vanzări și dări în arendă dacă aceste subiecte ar fi fost mediatizate mai mult? Ce acțiuni poate întreprinde primăria Bălți pentru a rezilia contractele de arendă buclucașe care se prelungesc automat pe banda rulantă la Bălți? De ce nu supraveghează nimeni cand expiră contractele pentru a trimite o notificare arendașului despre expirare a contractelor de arendă și locațiune? Ce fel de proprietar este acesta care nu urmărește cand expiră contractele de arendă, le închiriază la prețuri de nimic? Sunt gata consilierii actuali să lupte pentru recuperarea terenurilor vandute cu incalcarea grosolană a procedurilor? Despre aceste și alte subiecte au discutat invitații la masa rotundă organizată de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI pe data de 04.09.2020.

De data aceasta, am ales din nou un subiect important și dureros „Construcțiile din zonele verzi a municipiului Bălți. Ce a fost planificat și la ce s-a ajuns ”. Implicarea avocaților în eveniment, a făcut posibilă ridicarea și discutarea aspectelor juridice ale acestei probleme la nivel profesional. Cuvântul a fost acordat și reprezentanților presei, societății civile și primarului orașului Singerei Arcadie Covalev, care și-au împărtășit experiența practică în acest domeniu. Credem că discuția este unul dintre primii pași către rezolvarea problemelor urbane. A fost interesant și util să auzi părerea redactorului-șef al ziarului „SP” Ruslan Mihalevski, care a vorbit despre modul în care a dezvăluit problema construcțiilor în parcurile orășenești de la începutul anilor 2000, în special, transformarea unei mici galerii într-un complex comercial cu 3 etaje în care se află magazinul „Bonus”.Desigur, participanții nu au ignorat întrebările care sunt mai aproape de zilele noastre despre clădirile extinse și ridicate ale cafenelelor / restaurantelor „Malîș”, „Incomlac”, „Prime”, „Di Vino” și altele, care duc la distrugerea spațiilor verzi și la reducerea zonelor parcului. În timpul dezbaterii acestor probleme, activiștii civili Maxim Burduja și Nikolai Usatîi, care luptă pentru protecția drepturilor și intereselor cetățenilor de mulți ani, au jucat un rol semnificativ. Lilia Cialpuh, în numele persoanelor cu nevoi speciale, a vorbit despre problemele cu care trebuie să se confrunte în fiecare zi pentru a avea acces la spațiul public.

Din păcate, autoritățile locale din Bălți din nou au ignorat oportunitatea de a se alătura discuției.

Masa rotundă a avut loc în cadrul proiectului „Mobilizare pentru monitorizare” implementat de ”Asociației pentru Drepturile Omului Lex XXI” finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer în cadrul programului de grant „Dezvoltarea societății civile locale în Republica Moldova”.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial