”Banii nu au miros”: Din banii bălțenilor este întreținută singura toaletă publică din oraș, în care locuitorii orașului plătesc o taxă de intrare

Spread the love

A avea o toaletă publică gratuită nu este un capriciu, ci normă, într-o societate civilizată. Cu toate acestea, situația cu toalete publice în mun. Bălți este foarte confuză, iar căutarea unei toalete gratuite se va termina cu nimic, deoareceîn principiu nu există. Oaspeții „capitalei nordice” care vin la stația de autobuz se regăsesc în mâinile ingenioase ale întreprinderilor private care au închiriat vechile încăperi ale toaletelor gării, profitând din nevoile esențiale ale omului.

Stație centrală, Parcul Central, Parcul ”Andrieș” – acestea sunt locurile din centrul orașului Bălți unde există toalete publice. Cu plată. Fără emiterea bonurilor de casă, cu cel mai confuz departament de contabilitate al întreprinderii.

Atât locuitorii, cât și oaspeții „capitalei nordice” nu vor găsi toalete municipale gratuite, oricât de mult ar încerca. Deși, potrivit raportului întreprinderii municipale „Bio”, anual se alocă aproximativ 180-210.000 de lei pentru întreținerea toaletelor,  în detrimentul bugetului Bălți, care reprezintă banii tuturor locuitorilor. Oferim un link către site-ul primăriei, unde sunt prezentate rapoarte anuale rare ale întreprinderilor municipale, printre care se află un raport al „Bio” pentru anul 2018. Deși anul 2020 deja se termină, restul rapoartelor de pe site-ul Primăriei Bălți nu se regăsesc, ceea ce sugerează că autoritățile locale încearcă să ascundă adevărata situație la întreprinderilor municipale.

În raportul pentru 2018 de la ÎM „Bio” vedem următorul punct:

Pentru a afla câte toalete publice au fost deservite din acești bani, s-a făcut o cerere către conducerea acestei întreprinderi municipale în numele director general Svetlana Novikova. Răspunsul, semnat de S. Novikova, spune că există o singură toaletă publică și se află în parcul ”Andrieș”. Vorbim despre o toaletă construită în epoca sovietică:

Am făcut o cerere la adresa întreprinderii ce deservește ultima toaletă municipală din Bălți, pentru a înțelege pentru ce se cheltuiesc sute de mii de lei pe an. Drept urmare, am primit un raport pentru ultimii trei ani.

Distribuirea banilor pentru întreținerea toaletei municipale în 2017

Raportul 2017 al întreprinderii municipale „Bio” conține următoarele cheltuieli:

1. Plata a 4 angajați: 144.322 lei, dintre care 26.034 lei se achită fondul social, iar 5094 lei se achtă fondul medical.

2. Plata pentru energie electrică: 2071 lei

3. Plata pentru apă: 6571 lei

4. Plata serviciilor de canalizare: 4693 lei

5. Plata pentru gaze naturale (încălzirea localului iarna): 3917 lei

6. Achiziționarea de inventar, salopete, produse de igienă și produse chimice de uz casnic: 2360 lei

7. Renovarea curentă a toaletei: 3917 lei

Raportul din 2017 conține, de asemenea, date despre veniturile obținute din plata pentru intrare:

• Venituri pentru servicii prestate: 30 978 lei

Pe baza acestui venit, se poate calcula că 84 de lei pe zi reprezintă venitul mediu pentru serviciile unei toalete municipale, a căror muncă este plătită integral din bugetul Bălți. La un cost de doi lei pentru intrarea în toaletă, obținem o statistică destul de modestă de 40 de persoane pe zi, iar pentru un astfel de flux de clienți sunt întreținuți 4 angajați cu o plată de 36.080 lei pe an, sau aproximativ 3.000 de lei pe lună.

Ținând cont de „venit”, întreținerea toaletei municipale în 2017 a costat locuitorilor muniipiului 179.727 lei.

Distribuirea banilor pentru întreținerea toaletei municipale în 2018

Raportul din 2018 al întreprinderii municipale „Bio” conține următoarele cheltuieli:

1. Plata a 4 angajați: 148.244 lei, din care 25.945 lei se achită fondul social, iar 5266 lei se ahită fondul medical.

2. Plata pentru energie electrică: 851 lei

3. Plata pentru apă: 5106 lei

4. Plata serviciilor de canalizare: 3674 lei

5. Plata pentru gaze naturale (încălzirea localului iarna): 0 lei

6. Achiziționarea de inventar, salopete, produse de igienă și produse chimice de uz casnic: 4576 lei

7. Renovarea curentă a toaletei: 18.272 lei

Raportul din 2018 conține, de asemenea, date despre veniturile obținute din plata pentru intrare:

• Venituri din servicii prestate: 20 459 lei

După cum putem vedea, în ciuda creșterii salariilor a 4 angajați ai ÎM „Bio” în valoare de aproximativ 4.000 de lei, veniturile companiei au scăzut cu peste 10.000 de lei.

Dacă analizăm „venitul” pentru 2018, vedem un venit mediu de 56 de lei pe zi, care este de aproximativ 28 de clienți pe zi.

Ținând cont de „veniturile” din activitățile oferite, în 2018 cheltuielile de întreținere a toaletei municipale au revenit contribuabililor din Bălți în sumă de 211.552 lei. Astfel, contribuabilii, de la care se cere o plată pentru vizitarea toaletei, de către oamenii angajați din banii locuitorilor.

Distribuirea banilor pentru întreținerea toaletei municipale în 2019

Raportul 2019 al întreprinderii municipale „Bio” conține următoarele cheltuieli:

1. Plata a 4 angajați: 155.850 lei, din care 22.900 lei se achită fondul social, iar 5.725 lei se achită fondul medical.

2. Plata pentru energie electrică: 1469 lei

3. Plata pentru apă: 5602 lei

4. Plata serviciilor de canalizare: 4031 lei

5. Plata pentru gaze naturale (încălzirea localului iarna): 2320 lei

6. Achiziționarea de inventar, îmbrăcăminte de lucru, produse de igienă și produse chimice de uz casnic: 2963 lei

7. Renovarea curentă a toaletei: 0 lei

Raportul din 2019 conține, de asemenea, date despre veniturile din admiterea plătite:

• Venituri din servicii prestate: 25.716 lei

Din raportul din 2019, observăm o ușoară creștere a veniturilor pentru serviciile furnizate, precum și o creștere a salariilor.

Venitul mediu zilnic pentru serviciile de toaletă cu plată este de 70 de lei. Este vorba de aproximativ 35 de vizitatori pe zi.

Opinia angajaților și a membrilor administrației întreprinderii municipale „Bio”

După cum putem presupune, puțini dintre locuitorii din Bălți care au vizitat toaleta municipală din parcul public „Andrieș” au primit un bon de casă. Cu toate acestea, după ce asociația ADO Lex XXI a solicitat rapoarte privind funcționarea toaletei publice, au început să fie emise bonurile. Așa ele arată:

Potrivit lucrătorului toaletei publice, salariul acestora este de aproximativ 3.000 de lei pe lună. În perioada de carantină, toaleta publică a funcționat, deservind gratuit lucrătorii ÎM „Bio”, care în acele luni au reparat toaleta în interior. Prin urmare, toți lucrătorii lucrau în regim obișnuit, fără probleme cu plata salariilor sau micșorarea orelor de lucru.

După cum recunoaște angajatul toaletei publice, acum a scăzut volumul munca, precum și numărul de vizitatori. În anii trecuți, ei lucrau până la ora 21:00 pe timp de vară, când parcul era deschis.

La întrebarea noastră dacă s-au calculat sau nu salariile pentru orele de lucru suplimentare, angajatul a răspuns că salariile au fost întotdeauna aceleași – aproximativ trei mii de lei. Acest moment, după cum presupunem, este o încălcare a Codului Muncii de către administrația ÎM „Bio”.

Cu Svetlana Novikova conducerea ÎM „Bio”, nu am reușit să diutăm deoarece ea este în prezent în vacanță. Am primit răspunsuri de la adjunctul ei. Astfel, când am întrebat dacă această toaletă publică este în întregime finanțată din bugetul mun. Bălți, am primit un răspuns afirmativ. Da, într-adevăr, salariile a 4 angajați, precum și costurile de întreținere și deservire a toaletei sunt plătite de locuitorii municipiuui.

Mai mult, având în vedere că salariile a 4 angajați sunt de 5-7 ori mai mari decât venitul din vânzarea de servicii, am întrebat despre taxa de intrare. Mai precis, că ar fi mai logic din punct de vedere economic să se facă intrarea liberă și, în loc de patru casieri, să se angajeze o diridicătoare, care să păstreze ordinea și curățenia. Acest lucru ar reduce costurile de 4 ori și ar face intrarea gratuită. La care reprezentantul ÎM “Bio” a spus că acest lucru este imposibil.

Cheltuieli totale pentru 2017, 2018 și 2019

După cum arată raportul, în ultimii trei ani, 584.689 lei din bugetul mun. Bălți au fost cheltuiți pentru întreținerea unei toalete publice.

Necoincidența datelor privind profitul în raportul ÎM “Bio”

În ultimii 3 ani, ÎM „Bio” transferă 17.280 lei pentru apa rece. Tariful pentru persoanele juridice pentru consumul de apă rece este de 23,64 lei pe metru cub. Se pare că, potrivit raportului prezentat, întreprinderea municipală „Bio” a cumpărat 732 de metri cubi de apă rece în trei ani.

Să încercăm să calculăm numărul vaselor de toaletă, dacă în medie o scurgere de apă este egală cu aproximativ 4-6 litri de apă.

Ca urmare, obținem 122.000 de vase de toaletă, ceea ce este aproximativ egal cu numărul de vizitatori din acești trei ani. În consecință, venitul posibil la un tarif de 2 lei pe intrare ar putea fi de aproximativ 200.000 de lei, în timp ce se calculează 6 litri pe toaletă. Deși, cel mai probabil, vasele de toaletă dintr-o toaletă publică conțin până la 5 litri de apă. Cu un consum de cinci litri pentru spălare, numărul de spălări crește de până la 146.000 de ori, respectiv, și venitul unei toalete publice ar putea fi de aproximativ 250-270.000 de lei, în loc de 77.154, așa cum este prezentat în raportul întreprinderii municipale.

Din aceste calcule, se poate presupune că întreprinderea municipală „Bio” a primit mai puțin de 200.000 de lei în ultimii 3 ani de funcționare, în timp ce întreținea toaleta publică.

Rezultatele analizei lucrărilor toaletei publice din parcul Andrieș

1. Există mari îndoieli că unii dintre acești lucrători lucrează fizi și nu există doar pe hârtie. Întreaga lucrare a toaletei publice din Parcul Andrieș, așa cum presupunem, este o schemă complexă care ar trebui tratată de către agențiile de aplicare a legii.

2. În timp de carantina, lucrătorii întreprinderii ”Bio” foloseau gratuit o toaletă publică plătită. Adică, patru salarii ale lucrătorilor de la toaletă din parc au fost plătite din banii locuitorilor din Bălți, unde locuitorii nu puteau intra. De ce nu a plătit ÎM „Bio” cel puțin câțiva bani pentru utilizarea toaletei publice, așa cum fac toți locuitorii din municipiu?

3. De ce există o taxă de intrare? Locuitorii municipiului plătesc salarii casierilor, care iau bani de la bălțeni pentru a intra în toaletă. Aceeași toaletă, a cărei întreținere este finanțată integral de contribuabilii din Bălți. Și de ce există o taxă pentru toată lumea, chiar și pentru cei care cumpără bilete pentru carusele?

4. Ar lucra lucrătorii de toaletă publică până la ora 19:00 pentru 28-40 de vizitatori pe zi? După cum putem vedea, serviciul public de toaletă din Bălți este atât în ​​mâinile companiilor private, cât și în cele publice. Singura toaletă bugetară funcționează pe roșu cu 170-190.000 lei. Cu toate acestea, toaletele private, fără sprijin din bugetul mun. Bălți, funcționează normal și primesc un venit stabil. Aceste momente ne sugerează, de asemenea, că totul aici este departe de a fi atât de curat cu raportarea, iar o parte din bani depășește casa de marcat.

5. De ce administrarea ÎM „Bio” nu ia în considerare nici măcar opțiunea de funcționare gratuită a unei toalete publice? În același timp, lucrând stabil în pierdere de la an la an. Sau totul se află în spatele fluxului necontrolat de numerar care trece de la casă și veniturile oficiale?

Авторы:
Diana Grosu
Vitali Cozearschi

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial