Tînăr informat – cetățean responsabil

Spread the love

Dragi tineri din Șoldănești, v-ați întrebat vreodată de ce Republica Moldova este în clasamentul celor mai vulnerabile țări din Europa și Asia Centrală în ceea ce privește starea mediului? Ori de ce autoritățile locale, inclusiv cele din Șoldănești, ignoră constant problema deșeurilor? Sau de ce nu se investește în managementul selectiv al deșeurilor, cum se face într-un mod exemplar în Germania, spre exemplu?

Dacă nu aveți răspuns la aceste întrebări – nu vă faceți griji! La Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI, noi înțelegem foarte bine că societatea noastră se confruntă cu o problemă generală a lipsei de cunoștințe în acest domeniu: pornind de la politicile teoretice de mediu promovate de către instituțiile publice și continuând cu modalitățile practice în care se efectuează colectarea și depozitarea deșeurilor. Tocmai de aceea, începând cu 15 februarie 2021, implementăm proiectul “Tânăr informat – cetățean responsabil”, existența căruia este posibilă datorită sprijinului generos al @European Union in the Republic of Moldova prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (@GIZMoldova).

Astfel, vom depune eforturi pentru a lansa un dialog cu voi, @tineriidinȘoldănești, și vă vom ajuta să participați activ în procesul de monitorizare a implementării politicilor locale de mediu la nivel regional. În calitate de tineri originari din Șoldănești, veți beneficia de o campanie extensivă de informare, de materiale informative complementare (pliante, video-uri), de training-uri de informare, de ateliere practice în cadrul instituțiilor publice (Inspectoratul ecologic, Secția Autogestionară de Dezinfecție Profilactică de pe lângă Stația Sanitaro-Epidemiologică din Șoldănești, Î. M. Regia Apa Șoldănești) și, nu în ultimul rând, de un program de mentorat în cadru căruia veți putea elabora chiar voi un raport alternativ de monitorizare a planului de mediu din comunitățile voastre.

Sperăm sincer că aceste activități vă vor ajuta să înțelegeți cum are loc procesul de monitorizare a implementării politicilor locale de mediu, inclusiv în sectorul gestionării deșeurilor. Acum, este firesc să vă întrebați de ce insistăm pe importanța mangementului ori gestionării selective a deșeurilor. La Conferința Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare (UNCED) de la Rio de Janeiro din 1992 s-au adoptat politici care au fost introduse pe plan mondial. Apoi, aceste politici s-au regăsit în programele și legislațiile diferitor țări, inclusiv Republica Moldova. În Republica Moldova, Programul național de valorificare a deșeurilor de producție și menajere a fost elaborat în conformitate cu stipulările art. 28 al Legii cu privire la deșeurile de producție și menajere nr. 1347–XIII din 9 octombrie 1997, fiind aprobată ulterior prin Hotărârea Guvernului RM Nr. 606 din 28 iunie 2000.

În linii generale, la baza elaborării programului au stat principiile minimizării deşeurilor, includerii lor maximale în circuitul economic (prelucrare, utilizare) şi amplasării lor ecologic asigurate în mediu. Vom elabora mai detaliat acest subiect în evenimentele pe care urmează să le organizăm. Așadar, dacă vreți să aflați mai multe despre politicile de mediu, despre metodele de reglementare și instrumentele de implementare a acestora și despre modalitățile de monitorizare a planurilor locale de mediu, continuați să ne urmăriți și îndrăzniți să vă implicați în activitățile pe care le pregătim cu drag pentru voi. Să aveți o zi cât mai verde!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial