SALVAȚI ISTORIA – SALVAȚI MONUMENTELE DE ARHITECTURĂ

Spread the love

Grupul de inițiativă a cetățenilor din mun. Bălți a organizat, în ziua de marți 11 mai, un flashmob cu genericul „SALVAȚI ISTORIA – SALVAȚI MONUMENTELE DE ARHITECTURĂ” în fața cazarmelor militare de la intersecția străzilor Ștefan cel Mare și 31 August.

Scopul acestui flashmob a fost să atragă atenția autorităților locale și naționale asupra distrugerilor neautorizate ale ale monumentelor istorice din mun. Bălți. Considerăm că fiecare monument ce are statutul de obiect ocrotit de stat, prezintă o valoare majoră pentru cultura și istoria națiunii noastre. În prezent, în municipiul Bălți sunt înregistrate 46 de obiecte înscrise în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. Conform legii nr. 1530, privind ocrotirea monumentelor, se prevede “păstrarea structurilor originale ale monumentelor fără a ştirbi valoarea lor istorică, artistică sau ştiinţifică.” Cu toate acestea, putem observa intervenții severe asupra fiecărui din aceste monumente, în care nu se respectă nici una din prevederile stipulate în legislație. Deși conservarea este prioritară lucrărilor de restaurare sau construcție, se optează pentru reparații “euroremont”, care aduc pagube ireversibile clădirilor. După ce am depus o sesizare la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării cu privire la lucrările de construcție care se desfășoară la cazarmele militare, am primit răspuns că Ministerul nu a fost avizat cu privire la nici o lucrare de construcție, și nu a oferit autorizații pentru desfășurarea lor. Aceeași tendință se păstrează la majoritatea edificiilor istorice.

Construcțiile și lucrările neautorizate de restaurare păgubesc din valoarea originală a monumentelor, ceea ce înseamnă suprimarea iremediabilă a unui patrimoniu național care cu greu va putea fi recuperat. Solicităm autorităților locale să conștientizeze valoarea acestei moșteniri culturale și istorice, pentru a o păstra în starea ei autentică pentru generațiile următoare. Sperăm că această acțiune va fi determina autoritățile să pună în aplicare legea, iar pe cetățeni îi va motiva să participe la protejarea și promovarea monumentelor din municipiul Bălți.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial