Diana Grosu: De ce primesc mustrări medicii din Bălți?

Spread the love

Conform informației oficiale oferite de către administrația IMSP „Spitalului Clinic Bălți” în baza răspunsului nr 01.11/17 din 15.01.2020, aflăm că pe tot parcursul anului 2019 administrația spitalului Clinic Bălți a aplicat doar o singură mustrare aspră unui medic și 3 mustrări asistentelor medicale. Doar un singur medic în tot spitalul a primit mustrare aspră!

Însă aici noi suntem în cunoștință de cauză față de cine a fost aplicată unica mustrare aspră pe tot parcursul anului 2019. Este vorba de medicul în apărarea căruia au ieșit reprezentanții societății civile, caz unic pentru municipiul Bălți (https://www.facebook.com/100007636393277/videos/2481805108750678/).

Cred că această informație nu spune nimic pentru reprezentanții Ministerului Sănătății sau altor instituții care nu sunt din municipiul Bălți, dar noi, cei care locuim în municipiul Bălți, vă zicem așa: „Chiar ne considerați de proști? Noi în Bălți locuim, fraților! A 3-a zi de la apariția în presă a unui articol postat de tânărul medic, ați inițiat ancheta de serviciu! A treia zi! Nu ați putut rezista să nu lăsați de bănuit că adevăratul motiv nu au fost calitățile lui profesionale ci de fapt adresarea lui în presă. Dumnealui s-a adresat la presă doar după ce îi murise ultima speranță că în administrația instituției medicale, în care activează, se află oameni. Nu degeaba i-a numit dnul medic Serghei Baștan „grupa zahvata” (https://www.facebook.com/100007636393277/videos/2488014011463121/). Dar nu v-a părut suficient să îi aplicați mustrarea aspră în rezultatul lucrului „grupei zahvata”. Mai mult, ați decis să îl suspendați din funcție pentru două săptămâni, pentru ca tânărul specialist care e repartizat în altă parte decât locul de baștină să ramană și fără salariu pentru două săptămani, să nu mai deschidă gura vreodată!?”

Și așadar, despre statistică! O singură mustrare aspră pe tot spitalul pe tot parcursul anului 2019!

Noi aici am fost, oameni buni, cand în 2019 Spitalul Clinic Bălți a fost internat un ofițer, sportiv, sănătos tun, cu o banală traumă primită după un meci de fotbal. Și-a pierdut omul viața după interacțiunea cu Spitalul Clinic Bălți. A plâns tot orașul. Nimeni nu a primit nicio sancțiune: nici aspră, nici mai puțin aspră.

Tot în 2019, o fetiță de 1 an și 5 luni a căzut de la etajul 8 al unui bloc din mun. Bălți. Medicii, prin intermediul presei, ne-au asigurat că copilul s-a ales doar cu zgirieturi, fapt pentru care toți ne-am bucurat, însă după ce copilul a fost transferat la Chișinău s-a dovedit că fetița avea coloana vertebrală fusese fracturată, avea сâteva coaste rupte și un plămân traumat ( https://esp.md/sobytiya/2019/05/01/upavshuyu-s-vysoty-devochku-perevezli-iz-belc-v-kishinyov-i-prooperirovali; https://esp.md/sobytiya/2019/04/30/upavshaya-s-8-go-etazha-v-belcah-devochka-otdelalas-ushibami).

Dar copilul cu intestinul putred căruia i se făceau clisme, cât pe ce să îl bage în mormânt cu clismele care împrăștiau infecția. Printr-o minune a lui Dumnzeu a supraviețuit copilul după a ce a fost transportat la Chișinău.

Și asemenea cazuri sunt foarte multe la Spitalul Clinic Bălți, dar administrația instituției date a găsit pericolul principal venind de la un tânăr specialist care a îndrăznit să fie medic integru într-un mediu corupt, exact acolo unde erau interesele altora.

Deci, unica mustrare pe 2019 a primit-o doctorul pe care îl apără societatea civilă. Dar ce fel de doctor!? Cu media pentru anii de studii 9,75, vorbește fluent engleza, se dedică total profesiei neavând alte preocupări, citește mereu literatură de specialitate în 3 limbi, a făcut 4 ani de rezidențiat cu regretatul medic chirurg, doctor habilitat în științe medicale, dnul Vladimir Hotineanu! Și pe așa doctor să îl sancționezi? Să faci presiuni, să dezinformezi pacienții și să le sugerezi să se plângă la linia verde! Asta ce mai este? Asta e administrație?

Sancțiunea aceasta a fost aplicată în baza mai multor demersuri ale șefei de secție care, după ce „și-a făcut bine treaba” a fost avansată la funcția de vicedirector.

Autoare Diana Grosu

președinta Asociației pentru Drepturile Omului Lex XXI

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial