5 modalități de a reduce deșeurile acasă

Spread the love

Majoritatea deciziilor pe care le luăm în viața noastră de zi cu zi au un impact major asupra planetei. Cantitatea medie de deșeuri municipale generate de o persoană în Uniunea Europeană (UE) în 2020 a fost de 487 kg. Aflați cum puteți face mici schimbări eco-friendly în rutina voastră, care vor avea însă un efect de durată asupra mediului înconjurător.

1. Folosiți pungi reutilizabile (de stofă)

Deși se încearcă a ne convinge că pungile biodegradabile și de hârtie sunt inofensive, adevărul este altul. Spre exemplu, o pungă de hârtie echivalează cu 3-4 pungi de plastic după cantitatea de emisii și resursele consumate. Pe de altă parte, pungile biodegradabile se descompun în 180 de zile exclusiv în condiții de compost în dioxid de carbon, apă, compuși anorganici și biomasă. Prin urmare, folosirea pungilor din polimeri biodegradabili are sens doar în cazul în care va fi organizată respectarea acestor condiții – în zonele publice cu un sistem de colectare a deșeurilor organice pentru compostare sau acasă. Așadar, soluția optimă este folosirea pungilor de stofă. Chiar și așa, în prezent, o sacoşă ecologică de bumbac îşi justifică producerea doar după 200 de utilizări (din cauza costurilor ecologice de producere mari).

2. Utilizați sticle reutilizabile (de apă)

Sticlele de apă reutilizabile sunt mai prietenoase cu mediul înconjurător, iar dacă sunteți unul dintre cei ce poartă grija naturii, cu siguranță folosiți un astfel de recipient în detrimentul celor de plastic. Apa este vitală pentru sanatate, iar obiceiul de a purta o sticlă oriunde mergeți este unul extrem de sănătos. Dacă vă luați propria apă cu dvs, veții reduce și șansele de a cumpăra băuturi mai scumpe din mers. Cel mai important, acest lucru va elimina containerele de o singură utilizare. Țineți minte că deși majoritatea cutiilor și sticlelor pot fi reciclate, acestea necesită multă energie pentru a fi produse, expediate la instalația de îmbuteliere și apoi la magazin pentru cumpărare.

3. Compostați!

Știați că până la 25% din articolele din coșul de gunoi ar putea fi eliminate din fluxul de deșeuri și compostate în curtea din spate? Resturile de fructe și legume, cojile de ouă, zațul de cafea, tăieturile de iarbă și frunzele pot fi toate compostate. În timp ce compostarea necesită mai mult efort decât modificările stilului de viață menționate anterior, acesta vă va oferi o rentabilitate benefică a investiției dvs. de timp și efort. În funcție de condiții, este posibil să aveți compost în 3 până la 12 luni pentru a fi utilizat în grădina dvs. Veți economisi îngrășăminte și, dacă vă cultivați propriile legume, veți vedea probabil recolte îmbunătățite. Materia organică va acționa, de asemenea, ca un burete pentru a absorbi mai multă apă, ceea ce înseamnă că este posibil să nu aveți nevoie să vă udați plantele la fel de mult, economisind bani și timp.

4. Învățați să reparați mai degrabă decât să aruncați.

Când ați reparat ultima dată un obiect rupt ori deteriorat, în loc să-l aruncați pentru a cumpăra unul nou? Nu vă amintiți? La fel. Însă cumpărarea câtorva articole de înaltă calitate și repararea lor atunci când este necesar este o opțiune mult mai benefică pentru planetă decât cumpărarea de articole ieftine, de unică folosință. Data viitoare când o lampă încetează să mai funcționeze, petreceți câteva minute pentru a vedea dacă se poate repara, mai degrabă decât să o aruncați la gunoi și să cumpărați una nouă.

5. Reduceți risipa de alimente

Știați că aproximativ ⅓ din din alimentele produse la nivel mondial pentru consumul uman în fiecare an (aproximativ 1,3 miliarde tone) se pierde sau se risipește? Alimentele pierdute sau risipite contribuie la schimbările climatice, având o amprentă de carbon la nivel global de aproximativ 8% din totalul emisiilor cu efect de seră antropogene globale. Reprezintă o risipă de resurse limitate, precum pământ, energie și apă de-a lungul întregului ciclu de viață al produselor. Pentru fiecare kilogram de alimente produse, sunt eliberate în atmosferă 4,5 kg de CO2. Așadar, înainte de a pune mâncarea la gunoi, întrebați-vă dacă a într-adevăr e cazul să aruncați acel produs. Obișnuiți-vă să notați datele de expirare a alimentelor din frigider și să vă planificați mesele în conformitate cu acestea. Dacă mâncarea se strică, compostați-o! Compostarea transformă deșeurile organice în sol bogat în nutrienți.

Pentru mai multe resurse, vă recomandăm să vizitați următoarele pagini:

https://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/society/20170505STO73528/risipa-alimentara-in-ue-milioane-de-tone-de-alimente-la-gunoi

http://www.mediu.gov.md/ro/content/96-dintre-europeni-spun-că-aruncă-plastic-în-fiecare-zi

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial