Istoria sângeroasă a Casei Yoffe

Spread the love

Multe pagini din istoria orașului Bălți sunt asociate cu comunitatea evreiască, care odinioară reprezenta majoritatea populației în capitala de Nord. În prima jumătate a secolului XX, la Bălți activau școli evreiești, exista un spital dotat sponsorizat de evrei, ce era situat pe un teren viran de pe strada Independenței vizavi de universitate:

Pe teritoriul municipiului Bălți se aflau zeci de sinagogi ale căror clădiri, din păcate, bălțenii de astăzi nu le mai pot vedea. Putem vedea cum se desfășurau slujbele în sinagogi doar din fotografii vechi:

În articolul nostru, dorim să vă vorbim despre o frumoasă clădire cu coloane de pe strada Ștefan cel Mare 57, care adăpostește astăzi Paza De Stat:

Până în 1941, această clădire i-a aparținut lui David Yoffe, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din Bălți, reprezentant al influentei familii Yoffe, care acum este uitată. Iată o fotografie rară în care este reprezentată această clădire, precum și membrii familiei lui David Yoffe:

Дом Йоффе, Бэлць

Pe fond, vedem o altă clădire remarcabilă – clădirea Băncii României:

Casa, precum și un teren foarte mare care ajungea până la clădirea clădirea Stării Civile, a fost cumpărată de familia Yoffe în 1918. Această informație am obținut-o de la Mariana Mihalevschi, directoarea Muzeului de Istorie și Etnografie din Bălți.

Familia Yoffe aparținea celor mai cunoscute și influente familii bălțene din acea vreme. În fotografia făcută la începutul secolului al XX-lea, puteți vedea clanul familiei Yoffe, iar în centrul imaginii  se află rabinul Israel Yoffe cu pălărie, care, la acea vreme, era judecător al curții rabinice.  

Cripta unuia dintre cei mai importanți rabini din Bălți, Israel Yoffe, s-a păstrat în cimitirul evreiesc din Bălți:

Din păcate, la fel ca toate siturile istorice din oraș, cimitirul evreiesc se află într-o stare extrem de deplorabilă. Cripta lui Israel Yoffe a devenit locul preferat al vandalilor și dependenților de droguri. În interiorul criptei, se pot găsi întotdeauna seringi proaspete și folosite, iar cimitirul este folosit de  traficanții de droguri pentru plasarea marcajelor.

Reprezentanții familiei Yoffe au fost printre cei mai activi cetățeni ai Bălțului de dinaintea războiului. În această fotografie îl putem vedea pe Yerachmiel Yoffe unul din cei mai activi bălțeni. Tot în această fotografie, în mijlocul celui de-al doilea rând, îl puteți vedea pe Lazar Dubinovsky – autorul sculpturii „Soacra” și  a sculturii lui Lenin.

Până în 1941, familia Yoffe a fost prezentă în actele Primăriei Bălți. Proprietarul conacului de pe stradă. Stefan cel Mare 57 deținea o moară de ulei, iar fratele său avea o moară în zona actualei fabrici alimentare.

La 9 iulie, divizia a 11-a a armatei Wehrmacht, formată din unități române și germane, intră și își plasează sediul general la Bălți. De la începutul secolului al XX-lea, opiniile antisemite s-au răspândit activ în Europa. Așadar, atât unitățile române, cât și cele germane, cu ajutorul unor forțe din populația locală, agresive față de evrei, au început epurări în masă, însoțite de torturi, jaf și execuții.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, conacul lui David Yoffe a căpătat o popularitate rea, deoarece serviciul român de informații „Siguranța” se află între zidurile sale. Puțini locuitori ai Bălțului au ajuns de bună voie între zidurile acestei case. În subsolul conacului a fost echipată o cameră de tortură, unde oamenii erau forțați să depună mărturisiri. Mai mult decât atât, există dovezi documentare ce demonstrează șase omoruri, în mare parte a evreilor, comise de șeful Siguranței române Filipenco și de sergentul de poliție Gîtlanu în subsolul casei Yoffe:

După cum se vede din protocoale, în subsolul casei lui Yoffe, un cunoscut om de afaceri din Bălți de origine evreiască Akkerman și soția sa au fost uciși. De asemenea, s-a dovedit omorul lui Mark Moses, tot de origine evreiască.

Din păcate, soarta proprietarului acestui frumos conac din centrul Bălțului a decurs în spiritul teribilului Holocaust. În iulie 1941, David Yoffe, care la acea vreme avea 63 de ani, a fost ars de viu în satul Pepeni, din raionul Sîngerei. Împreună cu el, a fost arsă soția lui Hana. Crima de la Pepeni este o pagină foarte gravă din istoria Moldovei, care de obicei păstrează tăcerea la acest capitol, întrucât atât soldații români, cât și populația locală au luat parte la măcelul în masă al evreilor, care ulterior au primit, drept răsplată, proprietatea evreilor pe care i-au ucis.

Din urmașii lui David Yoffe, a rămas o nepoată, Mira Chernavskaya, fost profesor al Universității din Bălți, probabil strănepoata Rabinului Israel. Ea știa că bunicul ei, David Yoffe, și frații lui erau oameni foarte respectați, lideri ai comunității evreiești de dinainte de război. Ea îi cunoștea pe copiii fiecăruia dintre frații Yoffe. Unul dintre ei este un cunoscut scriitor, redactor-șef al unei reviste literare. Fiica altui frate a trăit o viață foarte lungă și a reușit să istorisească multe despre rudele ei. În urmă cu aproximativ 18-20 de ani, a apărut în Israel o carte  numită „Basarabia”, iar unul din capitole este dedicat familiei Ioffe. Există un arbore genealogic al acestei familii care datează din secolul al XVI-lea. Acest arbore i-a fost dăruit lui Mira de nepotul celui mai mare dintre frați.

Astăzi, Casa Yoffe, a cărei istorie datează de mai bine de ani, și a fost construită ca parte a Imperiului Rus, nu este inclusă în Registrul Monumentelor Istorice al Republicii Moldova.

Autorii:
Diana Grosu
Vitali Cozearschi

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial