Restaurantul „Prime” din Bălți – costă mult, plătește puțin

Spread the love

Recent am publicat o investigație despre restaurantul “Oscar” situat în parcul istoric “Andrieș”. În această investigație, care a nemulțumit foarte mult administrația localului, se vorbește despre o schemă conform căreia are loc o subestimare deliberată a spațiului comercial  pentru evaziuni fiscale. Poate că va fi o mică consolare pentru administrația restaurantului “Oscar” să afle că nu este singurul în folosirea acestei scheme – conducerea restaurantului “Prime” subestimează și mai insolent adevăratul preț al spațiului comercial, plătind un minim de taxe.

În acest restaurant a sărbătorit elita „Partidului nostru”, iar administrația orașului a dansat hora cu popularul cântăreț rus Igor Nikolaev. Aici au luat masa și vedete precum Grigorie Leps și Stas Mihailov, care au fost invitați în oraș de liderul partidului nostru, Renato Usatîi.

Acum șaptesprezece ani, un teren de 790 mp.  a fost vândut cu 12 425 lei societăţii pe acţiuni „Cafeneaua Buratino”:

Potrivit informațiilor de pe site-ul cadastral, imobilul construit pe acest teren ocupă 559 mp. din teren. Terenul este înscris în spatele străzii Moscovei 4, deși parcul istoric  este înscris pe strada Pușkin. 

Actualul restaurant „Prime” are un alt teren de 44 mp. m. în parcul istoric, vândut în 2009, conform site-ului de cadastru din Moldova. Restaurantul „Prime” folosește această secțiune a parcului orășenesc pentru depozitarea deșeurilor:

La data de 7 iunie 2006 a fost lichidată societatea pe acțiuni “Cafeneaua BURATINO”, iar terenul, împreună cu restaurantul, este ocupat în prezent de S.R.L. CLASICUS-NORD sub conducerea lui Iurie Albu.

La fel ca și în cazul restaurantului “Oscar”, restaurantul “Prime” subestimează semnificativ spațiul comercial real. Totuși, dacă “Oscar” figurează ca “restaurant” conform documentelor, care se află pe o poziție mai înaltă conform clasificării plăţilor fiscale, atunci Prime apare ca “bar”. O clădire cu două etaje care ocupă întreaga suprafață a terenului de 790 mp, conform actelor, este înregistrată ca obiect comercial de 223 mp. 

Vă reamintim despre particularitățile fiscalității din Bălți. Taxa pentru unitățile comerciale este derivată din clasificarea tipului de activitate, unde „barurile” plătesc o cotă mai mică, iar „restaurante” o cotă mai mare. De asemenea, la calculul taxelor se ia în considerare suprafața totală specificată în documente. Acest lucru se poate vedea din aceste documente:

Astfel, restaurantul „Prime” este catalogat ca „bar” conform documentelor. În timp ce clădirea cu două etaje ocupă o suprafață întreagă de aproape 800 de metri pătrați, conform actelor aceasta are doar 223 mp.  În consecință, la un tarif redus, cu un spațiu comercial subestimat de doar 223 mp, deși în realitate presupunem că are nu mai puțin de 1200 mp, agentul economic plătește doar 10.000 de lei impozit, deși, ca restaurant cu o suprafață de peste o mie de metri pătrați, trebuie să plătească 70.000 de lei anual pentru impozite. Să încercăm să înțelegem în detaliu cum și cu ce oameni a început această schemă. 

„Terasă” din Bălți cu două etaje de peste 800 mp.

Până în 2015, clădirea actualului restaurant „Prime” a depus o cerere pentru așa-zisa „reconstrucție”. Autorizația de construire,  în care, după cum vedem, se constată încălcarea legislației în vigoare, a fost emisă de fostul primar al orașului Bălți V. Panciuc, fostul viceprimar al orașului Bălți O. Mahu, actualul secretar al consiliul municipal I. Serdiuc, precum și la acea vreme directorul Departamentului de Arhitectură A. Bucataru.

Prin ce este încălcată legea? Conform LEGII Nr. 163 din 09-07-2010 „privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie” pentru acordarea autorizației în vederea efectuării lucrărilor de construcție în parcul istoric în conformitate cu art. 12, este necesară permisiunea Consiliului Național al Monumentelor Istorice din subordinea Ministerului Culturii: 

Din câte putem constata la moment, nici o clădire din parcul Andrieș nu a fost aprobată de Ministerul Culturii, ceea ce dă naștere la presupunerea că construcția tuturor restaurantelor din acest parc istoric este ilegală.

În autorizația eliberată de Primăria Bălți proprietarilor restaurantului „Prime”, suprafața imobilului este indicată ca fiind de 415 mp. De ce e o suprafață atât de mică când vedem clădirea pe întregul teren, a cărui suprafață este de aproape 800 mp.? Totul ține de trucul folosit atât de autoritățile din Bălți, cât și de proprietarii de restaurante, oferind o mare parte din clădire pentru așa-zisa terasă:

Exact așa arată o „terasa” cu doua etaje  din parcul istoric al orașului Bălți, conform documentelor. Și chiar dacă ar exista așa-zisa „terasa”, un agent economic ar trebui să plătească taxe suplimentare în valoare de 10 lei pe un metru de terasă. Însă, după cum vedem din răspunsurile oficiale ale primăriei Bălți, această terasă nu a fost niciodată incluse în autorizațiile pentru activități comerciale:

Terenul de 130 mp. care se află în fața restaurantului, și aparține municipiului, este împrejmuit de mai mulți ani, și se poziționează ca proprietate privată a restaurantului, și nu ca teren public:

Aceste scheme, când proprietarii de restaurante, la fel ca și alți oameni de afaceri, ascund zona comercială sub așa-numitele „terase”, înfloresc în municipiul Bălți. De asemenea, la fel ca mulți proprietari de restaurante, ei scad taxele pentru impozit prin formalizarea restaurantului drept „bar”. 

Dreptul la replică din partea proprietarului restaurantului „Prime” Iurie Albu

L-am sunat de mai multe ori pe directorul restaurantului „Prime” Iurie Albu. Prima dată în numele unui client anonim care dorește să rezerve o sală pentru nuntă. În apelul nostru, ne-am dorit să organizăm o nuntă mare și pentru aceasta căutăm o sală mare. Proprietarul restaurantului (bar) „Prime” a refuzat cererea noastră pentru o sală mare, spunând că sala mare nu este încălzită în timpul  iernii, însă evenimentul se poate organiza în altă sală, cea pentru 120 de persoane. La fel evenimentul poate fi organizat  primăvara, într-o sală mare. Conditiile sunt standard pentru alimentatia publica in Bălți – alcoolul și deserturile nu sunt incluse în preț. Costul pentru o persoană, care include gătitul fără furnizarea de desert și alcool, este de aproximativ 700-800 de lei. Astfel, comanda unei nunți la restaurantul Prime pentru 100 de persoane va costa nu mai puțin de 70.000 de lei.

Apoi, am avut o întâlnire personală cu Iurie Albu, solicitându-l să răspundă la câteva dintre întrebările noastre. După cum cunoașteți, Iurie Albu este al doilea proprietar al acestui restaurant și nu a participat la procesul de anulare a hotărârii consiliului municipal privind vânzarea terenului din parcul istoric. Se știe că reprezentanții barului „Malysh” și SA „Buratino” au fost reprezentați din partea proprietarilor. Partea SA „Buratino” a fost reprezentată de Angela Gerasim, soția fostului președinte al tribunalului Bălți, Dmitri Gerasim. Același Dmitri Gerasim, care în 2019 a fost făcut Cetățean de Onoare al municipiului prin voturile actualului consiliu municipal or. Bălți.

-Clădirea cu două etaje este o terasă?

– Nu, desigur, – răspunde proprietarul “Prime” – aceasta este o construcție capitală.

Apoi am arătat planul de reconstrucție a clădirii din 2014, aprobat de administrația orașului și fostul arhitect șef V. Coadă. După ce a examinat documentul, Iurie Albu a spus că poate primăria „a încurcat ceva”.

În continuare, am pus o întrebare referitoare la spațiul comercial. La această întrebare, domnul Albu a răspuns sincer că sistemul fiscal din Bălți este exagerat de  scump, iar restauratorilor nu le este rentabil să plătească astfel de taxe. Mai ales în timpul pandemiei, când majoritatea lucrătorilor sunt acasă, iar administrația restaurantului le plătește în mod regulat salariul.

Epilog

“Quod licet Iovi, non licet bovi” – “Ceea ce este permis lui Jupiter nu este permis boului.” Această frază, care a venit de la Roma, arată că bălțenii de rând plătesc taxe maxime pe imobile, în timp ce oamenii de afaceri din Bălți evită să plătească taxele integral, scăzându-le artificial prin diverse scheme. Pe deoparte, pot fi înțeleși oamenii de afaceri, care au pierdut bani în timpul epidemiei, pe de altă parte, toată această situație arată că munca în Bălți nu se desfășoară conform legii, ci conform liberei interpretări a legii de către angajații din Primăria Bălți.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial