Un chioşc dintr-un parc din Bălţi, transformat în restaurant. Cum ajung terenurile publice pe mâinele afaceriştilor

Spread the love

Restaurantul „DiVino” situat în parcul pentru copii din centrul oraşului Bălţi, e un exemplu care ilustrează situaţia pierdută de sub control a autorităţilor locale. Acestea pretind că luptă împotriva construcţiilor ilegale, dar ridicarea localului demonstrează contrariul.

Chioșc cu terasă

Teren vândut sau închiriat?

În prezent, terenul pe care seaflă restaurantul „DiVino” este în arendă. Decizia nr. 37 privind contractul deînchiriere a fost semnată pe 27 martie 2003, în cadrul unei ședințe a Consiliului Municipal Bălţi de către:

 • 1. Egorov V.  – președintele ședinței CMB;
 • 2. Derevenko L. – secretar al CMB;
 • 3. Panciuc V.- fostul primar al mun. Bălți.

Detalii din contractul de arendă: termeni şi costuri

Contract de leasing:

Acesta este actualul “contract de arendă a terenului nr. 876”, care funcționează între Primărie și o persoană privată, al cărei nume nu este divulgat.

Potrivit deciziei Consiliului Municipal  Bălţi nr. 1/30 din 27.02.2014, în contractul de arendă a terenului, în Parcul Andrieş a fost modificat numele titularului. Dar, în ciuda faptului că gestionarul terenului devine o altă persoană, contractul semnat încă în 2011 este prelungit. De asemenea, acest contract de arendă, cu numărul  876 din 2011, semnat de gestionarul anterior al terenului, figurează în lista actelor înaintate pentru obținerea autorizației de construcție nr. 63 din 14.03.2014. Schimbarea gestionarului terenului în Contractul de arendă este consemnat într-o scrisoare oficială, semnată de primarul de Bălți, Renato Usatîi.

Documentul care prevede prelungirea termenului de arendă a fost semnat de exprimarul Nicolai Grigorişin, care acum deţine funcţia de viceprimar responsabil pe domeniul gospodărie municipală, în urma unei decizii a Consiliului Municipal Bălţi. Astfel, termenul contractului de arendă a fost prelungit încă pentru cinci ani, adică până în septembrie 2023.

Copia anexei ce prevede reînnoirea contractului de arendă a terenului:

Prelungirea contractului de arendă a fost posibil datorită deciziei votate de aleşii locali la 27 noiembrie 2018. Prin  votul majorităţii, aceştea au permis extinderea termenului de arendă a terenului din parcul Andreieş, monument istoric, încurajând astfel lucrările de construcţie care au avut ca scop transformarea unui chioşc în restaurant. De ce în cadrul Şedinței Consiliului Municipal Bălţi din 27 noiembrie 2018, nu s-a încercat stoparea acestor acţiuni? O întrebarea pe care locuitorii din Bălți ar trebui să o adreseze celor pe care i-au ales să conducă oraşul.

După cum observăm din documentele prezentate de Primăria oraşului Bălți, agentul  economic care a primit dreptul de arendă a unui loc de teren în inima oraşului, în parcul pentru copii, plăteşte în bugetul local doar 209 lei pe lună sau 2509 lei pe an.

Din acte reiese că restaurantul „DiVino” este gestionat de S.R.L. CERVECERIA, înregistrată pe 28 ianuarie 2019, în satul Sîngereii Noi,raionul Sîngerei, administratorul căreia nu e proprietatul clădirii, ci doar o închiriază.

Dacă e să analizăm preţurile la chiria spaţiilor comerciale din centrul oraşului, în special, în zona parcului, vedem că prețul minim de arendă este de 10-20 euro, pentru un metru pătrat. Adică, pentru a plăti arenda terenului, Primăriei mun. Bălţi, proprietarului clădirii îi este suficientă suma pe care o primeşte din darea în locaţiune a unui singur metru pătrat.

În cazul restaurantului  „DiVino” suprafaţă terenului este de 111 metri pătrați, iar clădirea restaurantului a fost construită în două nivele. Având în vedere particularitatea structurii clădirii, proprietarul imobilului dă în chirie cel puțin 240 de metri pătrați, care poat să-i aducă un venit lunar de la două la patru mii de euro, sau între 38 000 şi 70.000 de lei. Pe un an suma veniturilor acumulate de pe arenda acestui edificiu ar putea ajunge de la 24 000 la 48 000 de euro, sau aproape un milion de lei. O sumă colosală, asta în timp ce în bugetul local intră doar 2509,26 lei pe an din arenda acestui teren.

Legalitatea lucrărilor de construcţie. Certificatul de urbanism, autorizaţia de construcţie

Orice construcție începe cu obținerea unui certificat de urbanism pentru proiectare. Certificatul de urbanism pentru proiectare a fost obținut la 16.01.2014. Iată copia lui:

A fost semnat certificatul de urbanism pentru planificarea de către următorii funcționari ai Primăriei Bălți:

 1. Fostul primar Vasile Panciuc (pentru el în document se semnează Octavian Mahu)
 2. Viceprimarul Octavian Mahu
 3. Secretarul Consiliului Municipal Irina Serdiuc
 4. Coada V. M.-fost șef al Direcției arhitectură și construcții, care a lucrat la Primăria Bălți pînă la mijlocul anului 2019
 5. Iurie Bucataru, fost șef al Secției arhitectură și construcție a Primăriei

Potrivit răspunsului oficial oferit de „Biroul de Arhitectură și Construcții” din cadrul primăriei mun. Bălți, autorizația de construcție nr. 63 din 14.04.2014 a fost emisă de:

 • 1. Panciuc V.  – fostul primar de Bălți;
 • 2. Mahu O.  –fost  viceprimar de  Bălți;
 • 3. Dovgani L. – secretar al CMB;
 • 4. Coada V.  – fost arhitect  șef al “Departamentului de Arhitectură și Construcții”.

Acum, un pic de cronologie:

16.01.2014 – se eliberează certificatul de urbanism pentru proiectare

27.02.2014 – modificarea Contractului de arendă de la o persoană privată la o altă persoană privată

14.04.2014 – se eliberează autorizația de construcție №63

Numai aici există o nuanță – pe cine este decorat certificatul de urbanism pentru proiectare? În cazul în care contractul de închiriere a fost transferat la o altă persoană privată, prin lege, el ar putea fi eliberat proprietarului contractului de închiriere, care 27.02.2014 nu mai este locatarul acestui site. Prin urmare, sub o mare întrebare legalitatea acestor documente, deoarece certificatul de urbanism, în conformitate cu cronologia, a trebuit să fie eliberat unei persoane, iar autorizația de construcție №63 A trebuit să fie eliberat unei alte persoane.

Autorizația de construcție nr. 63 din 14.04.2014 a fost emisă pentru o perioadă de un an, lucrările au durat, însă, o perioadă mult mai îndelungată, fiind efectuate ilegal, în lipsa autorizaţiei de construcţie. Deşi autorităţile erau obligate să intervină prin stabilirea amenzilor pentru lucrări de construcţie ilegale, acest lucru nu s-a întâmplat.  În rezultat, oraşul Bălţi s-a ales cu o construcţie capitală cu două nivele, în locul unui chioşc.

Această schemă de acaparare a terenului public este numită de viceprimarul G. Şmulschii – „reconstrucția obiectului”:

Conform legii nr. 163 din 09.07.2010,  privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie care prevede clar o listă de documente necesare pentru a obţine autorizația, inclusiv reconstrucția unei clădiri amplasate într-un loc istoric. Certificatul de urbanism pentru proiectare nr. 7 din 13.01.2014, a fost emis fără coordonarea Consiliului Național pentru Monumente Istorice din cadrul Ministerului Culturii, acest lucru este o încălcare. O astfel de coordonare e obligatorie în cazul când lucrările de construcţie se desfăşoară într-un loc inclus în Lista monumentelor Republicii Moldova, protejate de stat, aşa cum este Parcul Andrieş:

În continuare, atragem atenția la documentele preliminare privind reconstrucția „chioșcului cu terasă” în „cafenea pentru copii”, dar nici de cum, nu într-un restaurant, unde sunt comercializate băuturi alcoolice:

Din documentația de proiect se poate observa că proiectul inițial de construcție a fost planificat ca o clădire cu jumătate de etaj.

Angajaţii Primăriei Bălţi au semnat documentaţia de priect fără a coordona lucrările de  construcţie a  „Cafenelei pentru copii” din Parcul Andrieş cu memebrii Consiliul Național pentru Monumente Istorice din cadrul Ministerului Culturii:

Concluzie:

Restaurantul „DiVino”  descrie o situaţie clasică a faptului cum un chioşc în care se vindeau băuturi răcoritare şi îngheţată, a ajuns să devină, nu o cafenea pentru copii, cum figurază în documentaţia de proiect, ci  un restaurant pentru chef.

Deşi lucrările de construcţie şi documentaţia de proiect au fost efectuate cu grave derogări de la legislaţia în vigoare, actuala conducere a oraşului a semnat actele de dare în exploatare a clădirii, calificând aceste fapte ca „reconstrucție” în documentele oficiale, și nici într-un fel  construcţie ilegală.

În 2018, când a expirat „contraversatul contract” de arendă a terenului semnat la 15 octombrie 2011, autoritățile locale au avut şansa să punsă capăt ilegalităţilor, însă au preferat  să prelungească teremenul contractului de arendă. Astfel prin decizie luată în unanimitate, terenul a fost dat din nou în arendă încă pentru cinci ani, cu abdatarea Contractul nr. 876 din 15.10.2011. Mai mult, chiar şi acum în contractul de arendă este stipulat că terenul arendat e în continuare utilizat doar pentru amplasarea chioşcului cu terasă, deşi în loc de gheretă, de mai bine de cinci ani, în acel loc se află o construcţie capitală.

De ce până acum funcționează contractul cu formularea “chiriașul folosește terenul Închiriat sub un chioșc existent cu terasă”?

Cât de legitim este contractul de închiriere încheiat în 2011 cu o singură persoană privată și care a fost reperfectată la 27 februarie 2014, dar în coloana “chiriaș” se numără primul proprietar al site-ului. În mod logic, noul chiriaș înseamnă un nou contract. Poate că există o dorință de a ascunde numele noului chiriaș?

De pe inscripţia din faţa clădirii vedem că gestionarul a numit localul – restaurantul „DiVino”, chiar dacă pe acte figurază ca bar, asta pentru a plăti în bugetul local mai puţini bani.

Cazul „DiVino” arată că, din păcate, legile, precum şi promisiunile electorale ale unor politicieni, nu se respectă în municipiul Bălți. Promisiunile rămân promisiuni goale, iar legile nu funcționează, întrucât nimeni dintre participanții la acestă schemă frauduloasă de dare în arendă a terenului şi eliberarea cu încălcări a certificatului de urbanism și autorizație de constrcuţie nu au fost pedepsiţi. Multe monumente istorice din oraș sînt folosite în interesul comercial al persoanelor, deși toate aceste monumente sînt patrimoniul tuturor locuitorilor din Bălți, tuturor locuitorilor Moldovei.

Autori:
Diana Grosu
Vitali Cozearschi


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial