E-deșeurile în Republica Moldova: bombă cu ceas pentru mediu și sănătate

Spread the love

Zi de zi, produsele electrice și electronice împânzesc piața Republicii Moldova, iar pentru a satisface cerințele înalte ale consumatorilor, echipamentele avansează în mărimi și parametri, devenind adevărate bombe cu ceas pentru mediu și sănătate. Dar, mai întâi de toate, ce sunt e-deșeurile?

Deșeurile electronice sau e-deșeurile sunt dispozitivele electrice sau electronice aruncate. Electronicele uzate destinate renovării, reutilizării, revânzării, recuperării, reciclării (prin recuperarea materialelor) sau eliminării sunt, de asemenea, considerate deșeuri electronice. Potrivit datelor din 2018 ale Inspectoratului pentru Protecția Mediului, importul de echipamente electrice și electronice în Republica Moldova era de 4,5 kg/locuitor. În categoria e-deșeurilor se numără:

  • Echipamente de iluminat;
  • Unelte electrice și electronice;
  • Aparate de uz casnic de dimensiuni mari și mici;
  • Echipamente informatice și de telecomunicații;
  • Echipamente de larg consum;
  • Jucării, echipamente sportive și de agrement;
  • Dispozitive medicale, cu excepția produselor implantate și infectate (echipamente de radioterapie, cardiologie, dializoare, ventilatoare pulmonare, echipamente de medicină nucleară, echipamente de laborator pentru diagnosticare in vitro etc.);
  • Instrumente de supraveghere și control;
  • Distribuitoare automate.

După cum se poate observa, lista e-deșeurilor este voluminoasă, iar utilizarea acestora devine tot mai răspândită. În acest context, specialiștii avertizează: e-deșeurile sunt o adevărată bombă cu ceas pentru sănătate și mediu, deoarece conțin substanțe extrem de toxice precum substanțele halogene, mercurul, plumbul, etc. Efectele negative ale acestor toxine asupra sănătății oamenilor includ leziuni ale creierului, inimii, ficatului, rinichilor și sistemului osos. De asemenea, e-deșeurile pot afecta considerabil sistemele nervoase și de reproducere ale corpului uman, ducând la boli și malformații congenitale.

Vorbind despre efectele negative ale e-deșeurilor asupra mediului, este bine să cunoaștem că procesul de contaminare în aer apare atunci când deșeurile electronice sunt eliminate în mod informal prin demontarea, mărunțirea sau topirea materialelor, eliberarea în mediu a particulelor de praf sau a toxinelor, precum dioxinele, care provoacă poluarea aerului și afectează sănătatea căilor respiratorii. De asemenea, deșeurile electronice de mică valoare sunt adesea arse, dar arderea servește, de asemenea, drept o modalitate de a obține metal valoros din electronice, cum ar fi cuprul. Materialele cu valoare mai ridicată, cum ar fi aurul și argintul, sunt deseori îndepărtate din electronica extrem de integrată prin utilizarea acizilor, a desoldării și a altor substanțe chimice, care degajă de asemenea vapori în zone în care reciclarea nu este reglementată corespunzător. Astfel, efectele negative ale reciclării informale a deșeurilor electronice asupra aerului sunt cele mai periculoase pentru cei care manipulează aceste deșeuri, iar poluarea se poate extinde la mii de kilometri distanță de siturile de reciclare.

Mai mult decât atât, atunci când deșeurile electronice se elimină necorespunzător în gropile de gunoi obișnuite sau în locurile în care gunoiul este aruncat ilegal, atât metalele grele, cât și ignifugiile pot pătrunde direct din deșeurile electronice în sol, provocând contaminarea apelor subterane subiacente sau contaminarea culturilor care pot fi plantate în apropiere în viitor. Când solul este contaminat de metale grele, culturile devin vulnerabile la absorbția acestor toxine, ceea ce poate provoca și mai multe boli.

După contaminarea solului, metalele grele provenite din deșeurile electronice, cum ar fi mercurul, litiul, plumbul și bariul, se scurg apoi prin pământ și mai mult pentru a ajunge la apele subterane. Când aceste metale grele ajung în apele subterane, acestea își fac în cele din urmă drumul în iazuri, cursuri, râuri și lacuri. Prin aceste căi, apa este supusă unui proces de acidificare și toxificare, generând consecințe dezastruoase pentru animale, plante și comunități, chiar dacă acestea sunt la câțiva kilometri distanță. Apa potabilă curată devine astfel problematică de găsit. Acidificarea poate distruge organismele marine și de apă dulce, poate perturba biodiversitatea și poate dăuna ecosistemelor. Dacă acidificarea este prezentă în aprovizionarea cu apă, aceasta poate deteriora ecosistemele până la punctul în care recuperarea este discutabilă, dacă nu imposibilă. Așadar, eliminarea necorespunzătoare a deșeurilor electronice este incredibil de periculoasă pentru mediul global, motiv pentru care este atât de important să conștientizăm această problemă. Pentru a evita efectele toxice ale deșeurilor electronice, este esențial să reciclăm produsele electronice în mod corespunzător, astfel încât articolele să poată fi reciclate, recondiționate, revândute sau reutilizate. Vom putea ameliora situația e-deșeurilor doar dacă vom fi educați corect cu privire la măsurile corecte de eliminare a acestor deșeuri!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial