Să observi și să monitorizezi acțiunile autorităților – acest lucru poate fi învățat

Spread the love

În cursul anului, organizația neguvernamentală din Bălți nu numai că a monitorizat activitățile autorităților locale, ci și a unit cetățenii activi, i-a îmbogățit cu noi cunoștințe despre gestionarea banilor orașului și abilitățile de control public.

În octombrie, Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI a finalizat proiectul de ”Mobilizare pentru monitorizare” finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer în cadrul Programului de Granturi pentru Dezvoltarea Societății Civile Locale din Republica Moldova. Proiectul a început în noiembrie 2019 și, în acest timp, au fost aduse la viață multe idei și angajamente, și anume:

1. A fost creată o pagină web a asociației, care oferă acces online la informații despre progresul proiectului.

2. A fost creată o rețea informală de activiști civici din Bălți și Sângerei, care a făcut posibilă combinarea forțelor și cunoștințelor persoanelor active.

3. Au fost elaborate 7 materiale analitice, care relatează teme problematice și controversate în domeniul administrației publice locale.

4. Au fost organizate 3 instruiri pentru 60 de persoane, care s-au îmbogățit atât cu cunoștințe teoretice, cât și abilități practice.

5. Au fost organizate 3 mese rotunde, care au creat o platformă pentru schimbul de informații și opinii cu privire la problemele urbane de actualitate.

6. Au fost filmate 4 programe TV, ceea ce a făcut posibilă atragerea atenției asupra problemelor importante din viața publică a unui cerc mai larg de oameni.

7. A fost elaborat 1 material video, în bazamaterialelor analitice.

8. Au avut loc 12 consultări juridice și un networking, care au oferit asistență pentru rezolvarea problemelor specifice ale cetățenilor interesați.

Scopul proiectului a fost sensibilizarea cetățenilor cu privire la administrația publică locală, dezvoltarea, adoptarea și implementarea deciziilor, cheltuirea fondurilor bugetare; formarea unei poziții active de cetățenie în domeniul controlului asupra activității autorităților locale și formarea în cunoștințe teoretice și abilități practice în acest domeniu.

A fost un an fructuos care a pus bazele dezvoltării în continuare a societății civile, care poate lua parte la identificarea și rezolvarea problemelor urbane, precum și la controlul activităților administrației orașului, ceea ce va spori eficiența activității sale. La urma urmei, monitorizarea de către cetățeni și organizațiile independente face posibilă evaluarea productivității organismelor guvernamentale și alarma în caz de abuz și greșeli.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial